Vanstenregistratie


Een vangstenlogboek is een onmisbaar hulpmiddel voor de sportvisser het beste uit zichzelf wil halen. Door je vangsten over een langere periode te noteren kun je zien waar je kansen liggen, maar ook wat je zwakke punten zijn. Met de komst van internet is daar een extra dimensie bijgekomen in de vorm van de vangstgegevens van anderen. Daardoor ben je van dag tot dag op de hoogte van de actuele vangsten en succesvolle methodes van het moment.

Was Hengelvangstregistratie (HVR) vroeger een monnikenwerk met veel gekrabbel en geblader in schriftjes, met de PC is het zo leuk om te doen dat het voor velen een hobby binnen een hobby wordt. Niet alleen saaie cijfers worden ingeklopt, maar ook foto's, videofilmpjes en verhalen kunnen aan vangstgegevens worden toegevoegd en met collega vissers worden gedeeld. Zo zijn je goede herinneringen nooit verder dan een paar muisklikken weg, zolang er een internet aansluiting in de buurt is.

Overigens hoef je niet bang te zijn dat je geheime stekken ineens voor iedereen opvraagbaar zijn. Alleen personen die je zelf als "vismaat" markeert, kunnen zien waar je vist.

Door mee te doen aan hengelvangstregistratie help je de visstandbeheerders van je vereniging om de visstand van je favoriete wateren te monitoren. Als de visstand van een water verandert door bijvoorbeeld overbevissing, stroperij, aalscholvers of vervuiling dan zijn de sportvissers vaak de eersten die het merken. Sportvisserij Nederland verzamelt alle HVR gegevens in een centrale landelijke database, om visstandbeheercommissies, waterbeheerders en natuurbeheerders te ondersteunen.